MotoryzacjaAnaliza 133
Najlepsze domowe ładowarki EV 11 kW
Wallbox 11 kW to w dużej części UE standardowa domowa ładowarka: trzy fazy po 16 A, wystarczająco, by większość aut naładować przez noc, a w Niemczech poziom, przy którym wallbox wystarczy zgłosić operatorowi sieci, zamiast uzyskiwać jego zgodę. Moc nominalna jest identyczna we wszystkich urządzeniach z tej listy, więc to, co je różni, jest w dużej mierze niewidoczne na zdjęciu produktu: jak ładowarka chroni przed prądami upływu DC, czy jej licznik ma certyfikat MID i ile z tego producent faktycznie publikuje.
Porównaliśmy dziesięć trójfazowych wallboxów 11 kW ze złączem typu 2 od dziewięciu marek, w cenach od 379 do 1129 €, na podstawie danych publikowanych przez producentów i dużego niemieckiego sprzedawcę specjalistycznego oraz testów ADAC z lat 2023–2025. Naszym kluczowym parametrem jest to, czy podano zintegrowaną detekcję prądu upływu DC 6 mA – dzięki której elektryk może zamontować tańszy RCD typu A zamiast typu B – oraz czy wbudowany jest licznik MID.
Wynik jest nierówny. Pięć z dziesięciu urządzeń jasno podaje detekcję DC 6 mA lub zintegrowany czujnik DC; trzy piszą tylko „zabezpieczenie DC” bez wartości; dwa nie mówią nic. Tylko jeden producent, go-e, publikuje pobór mocy w czuwaniu.
Nota metodyczna
Analiza dokumentacji przeprowadzona w październiku 2026 r.; żaden wallbox nie był instalowany ani testowany w praktyce. Specyfikacje pochodzą ze stron i kart katalogowych producentów (KEBA, go-e, ABL, Elli, Ohme, Raedian), a tam, gdzie strona producenta się nie ładowała (Fronius, Alfen, ChargeLine), ze stron produktów The Mobility House, niemieckiego sprzedawcy specjalistycznego; linki do tych trzech produktów prowadzą do tego sprzedawcy. Ceny to ceny The Mobility House z października 2026 r. (często obniżone względem wyższej ceny katalogowej), z wyjątkiem Elli, gdzie podano cenę producenta „od 759 € z wysyłką”. Niezależne dowody ograniczają się do testów ADAC opublikowanych między listopadem 2023 a grudniem 2025 r.; w kilku przypadkach ADAC testował poprzednika lub model pokrewny, co zaznaczamy przy każdym produkcie. Wyników Stiftung Warentest nie sprawdzaliśmy z pierwszej ręki. Nie udało nam się otworzyć stron z opiniami właścicieli dla żadnego z dziesięciu urządzeń, dlatego ocena opinii właścicieli jest utrzymana na neutralnym poziomie i nie różnicuje produktów. Ceny nie obejmują montażu, wyłącznika RCD i nadprądowego przed ładowarką, okablowania ani zgłoszenia do operatora sieci, którymi zwykle zajmuje się elektryk i które mogą kosztować więcej niż tańsze wallboxy. Tesla Wall Connector został pominięty, ponieważ jest sprzedawany jako urządzenie 22 kW. Opisujemy przepisy niemieckie (§14a EnWG, zgłoszenie); przepisów innych krajów nie analizowaliśmy.
7.6wynik BPR
Kluczowy parametr
Zintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
Wbudowana detekcja DC 6 mA decyduje, czy przed wallboxem wystarczy tańszy RCD typu A, a licznik MID – czy odczyt kWh liczy się dla kogokolwiek innego. Wartości pochodzą z kart katalogowych i stron producentów lub, gdy te się nie ładowały, z The Mobility House; gdy nikt ich nie podaje, piszemy o tym.
-
Najwyższa ocena
KEBA KeContact P40 (131.736)
- Integrated RCCB Type A plus 6 mA DC detection (RDC-DD); meter not calibrated, MID only in dearer variants — published by KEBAZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
- 4 095 złcena detaliczna
Szczegóły+
Wallbox z najmocniejszymi dowodami w tym zestawieniu: ADAC ocenił P40 na 1,6 i w grudniu 2025 r. uznał go zwycięzcą testu, a KEBA wbudowuje w urządzenie zarówno wyłącznik RCCB typu A, jak i detekcję prądu stałego 6 mA.
- Mocne strony
- Zwycięzca testu ADAC, ocena 1,6 (grudzień 2025)
- Zintegrowany RCCB typu A i detekcja DC 6 mA
- Wbudowane przełączanie 1/3 fazy dla nadwyżki PV
- OCPP 1.6, Modbus, REST API, LAN, WLAN, Bluetooth
- Przewód 6 m na stałe i RFID
- Słabe strony
- Licznik w 131.736 bez legalizacji; wersje MID kosztują 1010–1059 €
- ISO 15118 w standardowym P40 tylko opcjonalnie
- Brak danych o poborze w czuwaniu na otwartych stronach
- Duża obudowa: 221 × 476 × 142 mm, ok. 6,2 kg
7.6 / 10przyzwoity
-
Najlepsza cena
ABL eMH1 1W1101
- Integrated RCD Type A 30 mA plus electronic DC detection ≥ 6 mA; no energy meter listed — published by ABLZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
- 1 875 złcena detaliczna
Szczegóły+
Celowo prosty wallbox produkowany w Niemczech, którego karta katalogowa wymienia zarówno zintegrowany RCD typu A 30 mA, jak i elektroniczną detekcję DC 6 mA – za znacznie mniej niż połowę ceny inteligentnych ładowarek.
- Mocne strony
- Zintegrowany RCD typu A 30 mA i detekcja DC 6 mA
- Pełna karta katalogowa: −25 do 40 °C, IP54, 4,5 kg
- Ocena ADAC 2,1 dla eMH1 (październik 2024)
- 439 € razem ze sprzętem zabezpieczającym
- Stacyjka na klucz, bez konta i chmury
- Słabe strony
- Brak licznika energii w specyfikacji, więc brak rozliczeń MID
- Brak aplikacji, WLAN, LAN i OCPP; tylko RS485
- Bez przełączania faz i trybu PV od razu
- Brak danych o czuwaniu i klasy IK
7.5 / 10przyzwoity
-
go-e Charger PRO 11 kW (CH-PRO-CABLE-011)
- 6 mA DC and 20 mA AC detection; upstream RCD Type A 30 mA required; MID Class B meter (Eichrecht only in the PRO ME) — published by go-eZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
- 4 693 złcena detaliczna
Szczegóły+
Najpełniej udokumentowane urządzenie w zestawieniu i jedyne, którego producent publikuje pobór mocy w czuwaniu (3,5 W), klasę IK oraz progi detekcji zarówno AC, jak i DC.
- Mocne strony
- Opublikowany pobór w czuwaniu: 3,5 W
- Detekcja DC 6 mA; przed ładowarką wystarczy RCD typu A
- Licznik MID klasy B w zestawie
- IP66 i IK08, −25 do +40 °C
- Wi-Fi, LTE, Ethernet, OCPP 1.6J, RFID
- Słabe strony
- Brak niezależnego testu modelu PRO
- Eichrecht tylko w PRO ME (1299 €)
- ISO 15118 jedynie przygotowane sprzętowo
- RCD typu A przed ładowarką nie wchodzi w cenę 1099 €
6.9 / 10akceptowalny
-
Elli Charger Connect 2 (11 kW)
- 6 mA DC detection to IEC 62955; upstream RCD at least Type A; integrated meter not MID (MID only in the 22 kW Pro 2) — published by ElliZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
- 3 241 złcena detaliczna
Szczegóły+
Wallbox grupy Volkswagen, sprzedawany jako Elli Charger Connect 2 oraz VW ID. i Cupra Charger Connect 2; jego instrukcja montażu jako jedna z nielicznych wskazuje normę IEC 62955 dla detekcji DC 6 mA.
- Mocne strony
- Detekcja DC 6 mA wg IEC 62955; przed nią RCD typu A
- Plug and Charge ISO 15118 w opisie (wersja VW)
- Ładowanie nadwyżką PV i dynamiczne przełączanie faz
- Interfejs EEBUS i opublikowana deklaracja §14a
- Od 759 € z wysyłką
- Słabe strony
- Licznik bez certyfikatu MID; MID tylko w Pro 2 22 kW od 1099 €
- Brak danych o czuwaniu, IK i temperaturze
- Poprzedni ID. Charger tylko 2,2 w ADAC (2023)
- Standardowa gwarancja dwa lata
6.8 / 10akceptowalny
-
Najlżejszy
go-e Charger Gemini 2.0 11 kW (CH-05-11-51)
- DC protection module listed, threshold not stated on the pages we opened; meter uncalibrated — go-e / The Mobility HouseZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
- 2 942 złcena detaliczna
Szczegóły+
Lekki (1,84 kg) wallbox z gniazdem, przełączaniem faz, kartą SIM z transmisją danych i OCPP w średniej cenie; zabezpieczenie DC jest wymienione, ale bez progu zadziałania.
- Mocne strony
- Bardzo lekki: 1,84 kg
- Przełączanie faz, zakres 1,4–11 kW
- SIM z transmisją danych, OCPP 1.6, Modbus TCP, MQTT
- IP65
- 689 € w The Mobility House
- Słabe strony
- Próg detekcji DC i typ RCD nie podane na otwartych stronach
- Licznik bez legalizacji, brak MID
- Tylko gniazdo: przewodu nie wymieniono
- Brak danych o czuwaniu i gwarancji
6.7 / 10akceptowalny
-
ChargeLine 11kW Home
- “DC protection” listed without a mA value; MID meter included — The Mobility HouseZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
- 3 839 złcena detaliczna
Szczegóły+
Bogato wyposażony pakiet – licznik MID, przewód 7,5 m, SIM, OCPP i sprzętowo przygotowane Plug and Charge – którego specyfikację mogliśmy przeczytać tylko na stronie sprzedawcy.
- Mocne strony
- Licznik MID w cenie 899 €
- Przewód 7,5 m na stałe
- Wi-Fi, LAN, SIM, OCPP 1.6, Modbus RTU/TCP
- Zintegrowane zarządzanie obciążeniem
- Trzyletnia gwarancja
- Słabe strony
- Zabezpieczenie DC bez wartości mA i typu RCD
- Tylko model Business testowany przez ADAC (2,1)
- ISO 15118 tylko przygotowane sprzętowo
- Brak karty producenta; tylko dane sprzedawcy
6.6 / 10akceptowalny
-
Najlepszy do PV
Fronius Wattpilot Flex Pro 11 (C6E)
- DC detection not stated on the page we opened; MID-certified meter described, but listed as not Eichrecht-calibrated — The Mobility HouseZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
- 4 821 złcena detaliczna
Szczegóły+
Wallbox specjalisty od fotowoltaiki: automatyczne przełączanie między jedną a trzema fazami od 1,38 kW, IP66 i licznik w wersji Pro – z rodziny, której poprzednik wygrał test PV ADAC w 2023 r.
- Mocne strony
- Przełączanie 1/3 fazy od 1,38 kW dla nadwyżki PV
- Poprzednik Wattpilot Home 11 J 2.0 z oceną ADAC 1,6 (2023)
- IP66, 4,1 kg
- Licznik z certyfikatem MID w wersji Pro
- Wi-Fi, OCPP 1.6, RFID, aplikacja
- Słabe strony
- Detekcja DC i typ RCD nie podane na otwartej stronie
- Najdroższe urządzenie 11 kW w zestawieniu: 1129 €
- Licznik bez legalizacji Eichrecht
- Strona producenta się nie załadowała; tylko dane sprzedawcy
6.6 / 10akceptowalny
-
Alfen Eve Single S-line (904460587)
- Integrated DC fault-current sensor; a Type A RCD suffices; MID meter included — The Mobility HouseZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
- 3 796 złcena detaliczna
Szczegóły+
Licznik MID, zintegrowany czujnik DC i sterowanie §14a przez styk, EMS lub OCPP za 889 € – ale wersja S-line dostała w 2022 r. od ADAC ocenę 5,0 za wady bezpieczeństwa.
- Mocne strony
- Licznik MID w zestawie
- Zintegrowany czujnik DC: wystarczy RCD typu A
- Sterowanie §14a przez styk, EMS lub OCPP
- LAN, Wi-Fi, SIM, OCPP, Modbus TCP
- Eve Single Pro-line DE z oceną ADAC 1,9 (2025)
- Słabe strony
- S-line z oceną ADAC 5,0 za wady bezpieczeństwa (2022)
- Próg czujnika DC w mA nie podany
- Najkrótszy przewód w zestawieniu: 5 m
- Tylko dwuletnia gwarancja carry-in
6.5 / 10akceptowalny
-
Ohme Home Pro MID (HP8-11EU-4G-BLMID-02)
- DC fault-current detection not published on the pages we opened; MID-compliant meter — published by OhmeZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
- 3 198 złcena detaliczna
Szczegóły+
Kompaktowa ładowarka z licznikiem MID, przewodem 8 m, 4G i inteligentnym ładowaniem pod taryfy dynamiczne, ale ani Ohme, ani sprzedawca nie podają, jak radzi sobie z prądami upływu DC.
- Mocne strony
- Licznik zgodny z MID
- Przewód 8 m w wersji HP8
- SIM 4G z wieloma sieciami, OCPP 1.6, Modbus TCP
- Kompaktowy: 170 × 200 × 100 mm, 4 kg
- Zgodny z §14a i trzyletnia gwarancja
- Słabe strony
- Detekcja prądu upływu DC nie opublikowana
- Brak Wi-Fi i LAN w specyfikacji
- Nie znaleziono niezależnego testu wersji EU
- Brak danych o czuwaniu i temperaturze
6.0 / 10akceptowalny
-
Raedian NORA 11 kW (9101000021122)
- “DC protection” listed without a mA value; meter uncalibrated — The Mobility HouseZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
- 1 618 złcena detaliczna
Szczegóły+
Najtańsze urządzenie w zestawieniu – 379 € z Wi-Fi, Bluetooth, RFID i OCPP – ale z najskromniejszymi opublikowanymi danymi i bez niezależnego testu.
- Mocne strony
- Najniższa cena w zestawieniu: 379 €
- Wi-Fi, Bluetooth, RFID, OCPP, aplikacja
- IP55
- Producent oferuje wersje z przewodem i z gniazdem
- Słabe strony
- Próg detekcji DC i typ RCD nie podane
- Licznik bez legalizacji, brak MID
- Nie znaleziono niezależnego testu
- Brak danych o gwarancji, czuwaniu i temperaturze
5.9 / 10słaby
Wyniki porównywalne tylko w tej kategoriiPróg istotności: ±0,15 pkt
7.6 Nasz werdykt
KEBA KeContact P40 prowadzi, bo łączy najlepszy niezależny wynik w zestawieniu – zwycięstwo w teście ADAC z oceną 1,6 w grudniu 2025 r. – z jasno opublikowanym zintegrowanym wyłącznikiem RCCB typu A i detekcją DC 6 mA. ABL eMH1 to wybór najlepszy cenowo: za 439 € dostajesz kartę katalogową, która podaje zintegrowany RCD typu A 30 mA i detekcję DC przy 6 mA, choć bez licznika, aplikacji i OCPP. go-e Charger PRO jest najpełniej udokumentowany i jako jedyny ma opublikowany pobór w czuwaniu (3,5 W) oraz licznik MID w standardzie, ale brak mu niezależnego testu. Elli Charger Connect 2 wskazuje normę IEC 62955 dla detekcji DC 6 mA i dodaje Plug and Charge. Niżej danych ubywa: Fronius, Ohme, ChargeLine, go-e Gemini 2.0 i Raedian pomijają próg detekcji DC albo nic o niej nie mówią, a Alfen S-line ma za sobą negatywny wynik bezpieczeństwa w ADAC z 2022 r., którego rozwiązania nie zauważyliśmy. Niezależnie od wyboru poproś elektryka o potwierdzenie typu RCD na podstawie instrukcji montażu i zgłoś wallbox operatorowi sieci przed instalacją.
Przepisy sieciowe
11 czy 22 kW: zgłoszenie, zgoda i §14a EnWG
Ładowanie trójfazowe prądem 16 A daje 3 × 230 V × 16 A ≈ 11 kW; 22 kW wymaga 32 A na fazę. W Niemczech różnica jest w równym stopniu administracyjna, co elektryczna. Poradnik ADAC z 28 listopada 2025 r. stwierdza, że każdy prywatny wallbox trzeba przed instalacją zgłosić właściwemu operatorowi sieci, a wallboxy powyżej 11 kW wymagają dodatkowo zgody. Odpowiedzialność ponosi ten, kto korzysta z przyłącza, choć dokumenty zwykle składa elektryk.
Od 1 stycznia 2024 r. zasady Bundesnetzagentur na podstawie §14a EnWG obejmują sterowalne odbiorniki o mocy przyłączeniowej powyżej 4,2 kW, w tym prywatne wallboxy. Operator sieci może je ograniczyć w sytuacji przeciążenia, ale musi pozostawić co najmniej 4,2 kW na urządzenie, a w zamian nie może już odmówić ani opóźniać przyłączenia nowej prywatnej ładowarki z powodu możliwego lokalnego przeciążenia. Właściciele otrzymują obniżone opłaty sieciowe w jednym z trzech modułów: ryczałtowa obniżka (moduł 1, 110–190 € rocznie zależnie od regionu), obniżka ceny za pracę sieci o 40% przy osobnym liczniku (moduł 2) albo zmienne w czasie opłaty sieciowe od kwietnia 2025 r. (moduł 3, łączony tylko z modułem 1).
| Pozycja | 11 kW | 22 kW |
|---|---|---|
| Prąd na fazę | 16 A | 32 A |
| Operator sieci (DE) | Zgłoszenie | Zgłoszenie i zgoda |
| §14a EnWG (powyżej 4,2 kW) | Obowiązuje | Obowiązuje |
Auto nie naładuje się szybciej, niż pozwala jego własna ładowarka pokładowa, więc zanim zapłacisz za 22 kW, sprawdź moc AC samochodu. W kwestii sterowania §14a Alfen, Elli i Ohme deklarują zgodność lub interfejs (styk, EEBUS, OCPP); ABL eMH1 wymienia tylko RS485. Przepisy w innych krajach UE są inne i nie były analizowane.
Kluczowy parametr
Detekcja DC 6 mA i wyłącznik RCD przed wallboxem
Ładowarka samochodu może generować gładki prąd upływu DC, który potrafi „oślepić” zwykły wyłącznik różnicowoprądowy typu A. Są dwa sposoby, by sobie z tym poradzić: RCD typu B przed ładowarką, który jest drogi, albo detekcja prądu upływu DC w samym wallboxie, która wyłącza przy 6 mA DC, tak że przed ładowarką wystarczy RCD typu A. KEBA nazywa ten element RDC-DD; instrukcja montażu Elli wskazuje normę, której on podlega, IEC 62955, i wymaga przed ładowarką co najmniej RCD typu A. Karta katalogowa ABL powołuje się na IEC 61851-1 Ed. 3 i IEC 60364-7-722.
| Wallbox | Detekcja DC według producenta | RCD |
|---|---|---|
| KEBA P40 | RDC-DD, 6 mA | RCCB typu A zintegrowany |
| ABL eMH1 | Elektroniczna, ≥ 6 mA | Typ A 30 mA zintegrowany |
| go-e PRO | 6 mA DC, 20 mA AC | Typ A 30 mA przed ładowarką |
| Elli Connect 2 | 6 mA, IEC 62955 | Co najmniej typ A przed ładowarką |
| Alfen S-line | Zintegrowany czujnik DC | Typ A przed ładowarką |
| ChargeLine, go-e Gemini 2.0, Raedian | „Zabezpieczenie DC”, bez wartości | Nie podano |
| Fronius Flex Pro 11, Ohme Home Pro | Nie podano | Nie podano |
Dwa urządzenia, KEBA i ABL, same integrują wyłącznik typu A; ile zabezpieczeń trafia jeszcze do rozdzielnicy, decyduje instalator zgodnie z lokalnymi przepisami. Gdy strona podaje jedynie „zabezpieczenie DC”, urządzenie najpewniej ma detekcję DC, ale bez progu nie da się na podstawie opublikowanych danych stwierdzić, czy dozwolony jest RCD typu A. Dlatego brak wartości traktujemy jako słabość, a nie szczegół.
Pomiar energii
MID, Eichrecht i do czego służy licznik
Dyrektywa 2014/32/UE, czyli dyrektywa w sprawie przyrządów pomiarowych (MID), obejmuje liczniki energii elektrycznej czynnej; dokumentacja Elli opisuje licznik w Pro 2 jako zgodny z MID 2014/32/EU. Licznik MID daje certyfikowany odczyt kWh, co ma znaczenie, jeśli pracodawca zwraca koszty ładowania auta służbowego w domu albo jeśli chcesz wiarygodnego zapisu na potrzeby modułu 2 §14a. Niemieckie Eichrecht idzie dalej i jest wymagane przy sprzedaży kWh osobom trzecim; zwykle oznacza osobny, droższy wariant.
| Wallbox | Licznik według producenta |
|---|---|
| go-e PRO | MID klasy B; Eichrecht tylko PRO ME (1299 €) |
| Alfen S-line, ChargeLine Home, Ohme Home Pro MID | MID |
| Fronius Flex Pro 11 | MID w opisie; bez legalizacji Eichrecht |
| KEBA P40 131.736 | Bez legalizacji; wersje MID 1010–1059 € |
| Elli Connect 2 | Zintegrowany, bez MID; Pro 2 od 1099 € |
| go-e Gemini 2.0, Raedian NORA | Bez legalizacji |
| ABL eMH1 | Brak licznika w specyfikacji |
Słowo „licznik” w specyfikacji często oznacza niezalegalizowany pomiar wewnętrzny, który zasila aplikację. Wystarcza do kontrolowania zużycia, ale nie jest dowodem dla nikogo innego. Jeśli potrzebujesz wartości do rozliczeń, sprawdź, czy dokładny numer artykułu zawiera MID – ta sama nazwa modelu może występować z nim i bez niego.
Funkcje inteligentne
Zarządzanie obciążeniem, nadwyżka PV, przełączanie faz, OCPP i ISO 15118
Nadwyżka PV i przełączanie faz. Przy minimalnym prądzie 6 A trzy fazy wciąż pobierają 3 × 230 V × 6 A ≈ 4,1 kW, więc w pochmurny dzień ładowarka wyłącznie trójfazowa albo się zatrzymuje, albo pobiera energię z sieci. Przełączenie na jedną fazę obniża ten próg: The Mobility House podaje dla Fronius Flex Pro 11 zakres od 1,38 kW, a dla go-e Gemini 2.0 od 1,4 kW. KEBA deklaruje zintegrowane przełączanie 1/3 fazy; Elli wymienia dynamiczne przełączanie faz w wersji VW. Ohme reklamuje zintegrowaną nadwyżkę PV („Solar Boost”) bez informacji o przełączaniu faz.
Zarządzanie obciążeniem. ChargeLine wymienia zintegrowane zarządzanie obciążeniem; Alfen oferuje sterowanie §14a przez styk, EMS lub OCPP. Większość pozostałych polega na zewnętrznym liczniku lub systemie zarządzania energią, który nie wchodzi w cenę.
OCPP. OCPP łączy wallbox z systemem zaplecza do rozliczeń, flot firmowych lub aplikacji zewnętrznych. Pięciu producentów podaje OCPP 1.6 lub 1.6J (go-e, KEBA, Fronius, ChargeLine, Ohme); strona produktu Elli nie podaje wersji; Alfen i Raedian piszą o OCPP bez wersji; ABL eMH1 nie ma go wcale.
ISO 15118. Plug and Charge pozwala autu uwierzytelnić się bez karty i aplikacji. Tylko wersja Charger Connect 2 z logo VW ma Plug and Charge wprost w opisie. go-e PRO („hardware-ready”), ChargeLine („przygotowane sprzętowo”) i KEBA (opcja) zależą od przyszłego oprogramowania lub dodatkowych kosztów. „Gotowe” oznacza, że jeszcze z tego nie skorzystasz.
Przewód czy gniazdo. Dziewięć z dziesięciu ma przewód na stałe, od 5 m (Alfen, Ohme w standardzie, Raedian) do 8 m (Ohme HP8). go-e Gemini 2.0 ma gniazdo typu 2, więc przewód trzeba kupić osobno.
Marketing bez upiększeń
Czego nie ma w kartach katalogowych
„11 kW, z konfiguracją”. Każde urządzenie tutaj dostarcza 11 kW; to sformułowanie oznacza jedynie, że instalator może ograniczyć prąd, na przykład do możliwości przyłącza. Nie mówi nic o jakości.
Pobór w czuwaniu. Wallbox jest włączony przez cały rok. ADAC zmierzył to w teście tanich wallboxów z października 2024 r.: 28,0 kWh rocznie dla Webasto Pure II, 42,0 kWh dla EM2GO i 52,6 kWh dla Pracht Alpha Mono XT. Spośród naszych dziesięciu tylko go-e publikuje wartość: 3,5 W dla PRO. U wszystkich pozostałych – „nie opublikowano”.
IP i IK. IP54 do IP66 podano dla wszystkich dziesięciu, więc wszystkie są opisane jako nadające się na zewnątrz. Tylko go-e podaje odporność na uderzenia (IK08), co ma znaczenie na publicznym parkingu lub podjeździe dzielonym z rowerami.
Temperatura. Tylko ABL (−25 do 40 °C) i go-e (−25 do +40 °C) publikują zakres pracy.
„Zwycięzca testu”. Sprawdź, jaki test i jaki model. ADAC oceniał Fronius Wattpilot Home 11 J 2.0 (2023) i go-e HOMEfix (2022), a nie ich obecnych następców z tej listy, a ocena ChargeLine dotyczy modelu Business.
Cena. Żadna cena nie obejmuje montażu, RCD i wyłącznika nadprądowego przed ładowarką, okablowania ani zgłoszenia do operatora sieci. Przy tanim urządzeniu mogą one przekroczyć cenę samej ładowarki. Liczy się też test bezpieczeństwa: w teście ADAC z grudnia 2025 r. jeden wallbox dostał 5,0 z powodu luk w zabezpieczeniach IT – temat, który większość stron produktowych pomija.
Metodologia
Jak powstaje ta ocena
Ocena to średnia czterech składowych — każda waży tyle samo i każda opiera się na wskazanym źródle. Pełną procedurę opisuje metodologia.
01Skład i specyfikacja
Deklarowany skład i specyfikacja: substancje aktywne i ich stężenia, klasy energetyczne, normy, parametry techniczne — oraz to, o czym producent nie mówi.
02Dowody i badania
Weryfikacja deklaracji producenta w źródłach zewnętrznych: raporty laboratoryjne, testy branżowe, karty charakterystyki, certyfikaty i decyzje organów nadzoru.
03Opinie użytkowników
Analiza zweryfikowanych opinii pisanych po dłuższym używaniu, wraz z powtarzającymi się zgłoszeniami usterek danego modelu lub serii.
04Koszt i wartość
Cena zestawiona z tym, co produkt faktycznie daje, oraz koszty ponoszone później — materiały eksploatacyjne, energia, serwis, abonamenty — w okresie typowym dla kategorii.
FAQ
Najczęstsze pytania
Czy do wallboxa 11 kW potrzebny jest RCD typu B?+
Nie, jeśli wallbox ma zintegrowaną detekcję prądu upływu DC 6 mA: wtedy przed nim wystarczy RCD typu A, co wprost podają go-e i Elli. KEBA i ABL integrują również wyłącznik typu A. Gdy producent nie publikuje progu DC, instalator musi sprawdzić instrukcję.
Czy wallbox 11 kW wymaga w Niemczech zgody?+
Trzeba go zgłosić operatorowi sieci przed instalacją; ADAC podaje, że dodatkowej zgody wymagają tylko wallboxy powyżej 11 kW.
Co oznacza §14a EnWG dla mojego wallboxa?+
Od 1 stycznia 2024 r. prywatne ładowarki powyżej 4,2 kW są urządzeniami sterowalnymi: operator sieci może je w sytuacji przeciążenia ograniczyć, ale nie poniżej 4,2 kW, nie może odmówić przyłączenia z powodu przeciążenia, a ty otrzymujesz obniżone opłaty sieciowe w module 1, 2 lub 3.
Czy warto dopłacić do licznika MID?+
Tylko jeśli ktoś inny opiera się na odczycie, na przykład pracodawca zwracający koszty auta służbowego, albo przy taryfie z osobnym pomiarem. Do własnej kontroli wystarczy licznik bez legalizacji.
Czy w domu 22 kW jest lepsze niż 11 kW?+
Tylko jeśli samochód przyjmuje 22 kW AC, a przyłącze pozwala na 32 A na fazę. W Niemczech wallbox 22 kW wymaga też zgody operatora sieci, a nie tylko zgłoszenia.
Czy montaż jest wliczony w ceny?+
Nie. Wszystkie ceny dotyczą samego wallboxa; elektryk, RCD, wyłącznik nadprądowy, okablowanie i zgłoszenie do sieci dochodzą osobno.
Co oznacza ISO 15118 „ready”?+
Oznacza, że sprzęt jest przygotowany do Plug and Charge, ale funkcja zależy od przyszłego oprogramowania lub rozbudowy. Spośród dziesięciu tylko Charger Connect 2 z logo VW wymienia Plug and Charge jako funkcję.
Dlaczego w rankingu nie ma Tesla Wall Connector?+
Jest sprzedawany jako urządzenie o mocy do 22 kW, więc nie pasuje do porównania ładowarek 11 kW.
Źródła
Dokumenty i normy
- 1. ADAC – Wallboxen für Dienstwagen im Test (11.12.2025) — https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/laden/wallboxen-fuer-dienstwagen-test/
- 2. ADAC – Wallboxen für Photovoltaik-Anlagen im Test (31.10.2023) — https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/laden/wallbox-photovoltaik-anlagen-test/
- 3. ADAC – Günstige Wallboxen im Test (29.10.2024) — https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/laden/guenstige-wallboxen-test/
- 4. ADAC – Wallboxen der Autohersteller im Test (02.11.2023) — https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/laden/wallboxen/
- 5. ADAC – Wallbox anmelden (28.11.2025) — https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/laden/wallbox-anmelden/
- 6. Bundesnetzagentur – Steuerbare Verbrauchseinrichtungen (§14a EnWG) — https://www.bundesnetzagentur.de/DE/Vportal/Energie/SteuerbareVBE/start.html
- 7. §14a EnWG (dejure.org) — https://dejure.org/gesetze/EnWG/14a.html
- 8. KEBA – KeContact P40 overview — https://www.keba.com/en/emobility/products/ac-charging-stations/p40/kecontact-p40-overview
- 9. The Mobility House – KEBA KeContact P40 131.736 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/keba-kecontact-p40-131-736-wallbox.html
- 10. The Mobility House – Ladestationen (price listing incl. go-e PRO, KEBA MID variants) — https://www.mobilityhouse.com/de_de/ladestationen.html
- 11. go-e – Charger PRO datasheet — https://go-e.com/fileadmin/Support/Anleitungen/Englisch/go-e-charger-pro-datasheet.pdf
- 12. go-e – Charger PRO — https://go-e.com/en/products/go-e-charger-pro
- 13. go-e – Charger Gemini 2.0 — https://go-e.com/en/products/go-e-charger-gemini-2-0
- 14. The Mobility House – go-e Charger Gemini 2.0 CH-05-11-51 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/go-e-charger-gemini-2-0-ch-05-11-51-wallbox.html
- 15. ABL – eMH1 1W1101 datasheet — https://www.ablmobility.de/global/downloads/datenblaetter/emh1/eMH1_DE/ABL_1W1101_DE.pdf
- 16. The Mobility House – ABL eMH1 1W1101 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/abl-wallbox-emh1-1w1101.html
- 17. Elli – Wallbox (Charger 2) — https://www.elli.eco/de/privatkunden/produkte/wallbox
- 18. Elli – Charger 2 installation manual v1.1.2 — https://www.elli.eco/media/pages/downloads/charger2-installation-manual/5b98a8cc4b-1776426279/charger_2_installation_manual_digital_v1.1.2.pdf
- 19. The Mobility House – VW ID. Charger Connect 2 139915003 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/elli-vw-id-139915003-wallbox.html
- 20. The Mobility House – Fronius Wattpilot Flex Pro 11 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/fronius-c6e-wattpilot-flex-pro-11-4-240-171-wallbox.html
- 21. The Mobility House – Alfen Eve Single S-line — https://www.mobilityhouse.com/de_de/alfen-eve-single-s-line-904460587-4917-wallbox.html
- 22. The Mobility House – ChargeLine 11kW Home — https://www.mobilityhouse.com/de_de/chargeline-home-wallbox.html
- 23. Ohme – Home Pro MID (DE) — https://ohme-ev.com/de/produkt/ohme-home-pro-mid/
- 24. The Mobility House – Ohme Home Pro HP8-11EU-4G-BLMID-02 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/ohme-home-hp8-11eu-4g-blmid-02-wallbox.html
- 25. The Mobility House – Raedian NORA 9101000021122 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/raedian-nora-9101000021122-wallbox.html
Więcej
Inne rankingi
w kategorii
Motoryzacja.
Każda kategoria ma własny protokół i własny kluczowy parametr.
-
Motoryzacja8.3najlepszy
Opony całoroczne 205/55 R16
Etykieta UE dla dokładnego rozmiaru: opór toczenia / przyczepność na mokrym / hałas
-
Motoryzacja7.1najlepszy
Kamery samochodowe
Matryca przednia oraz rozdzielczość i liczba klatek
-
Motoryzacja8.8najlepszy
Opony zimowe 225/45 R17
Wynik niezależnego testu w rozmiarze 225/45 R17








