AutoAnalyse 133

Beste thuislaadpalen van 11 kW

Een laadpaal van 11 kW is in een groot deel van de EU de standaard thuislader: drie fasen op 16 A, genoeg om de meeste auto's 's nachts vol te laden, en in Duitsland de grens waaronder een wallbox alleen bij de netbeheerder gemeld en niet goedgekeurd hoeft te worden. Het nominale vermogen is bij alle apparaten in deze lijst gelijk, dus wat ze onderscheidt is op de productfoto meestal onzichtbaar: hoe de lader beschermt tegen DC-lekstromen, of de meter MID-gecertificeerd is en hoeveel daarvan de fabrikant werkelijk publiceert.

We vergeleken tien driefasige 11 kW-laadpalen met type 2-aansluiting van negen merken, geprijsd van € 379 tot € 1.129, op de gegevens die fabrikanten en een grote Duitse speciaalzaak publiceren, en op ADAC-tests uit 2023 tot 2025. Onze kernmaatstaf is of ingebouwde 6 mA DC-lekstroomdetectie wordt vermeld – waardoor de installateur een goedkopere aardlekschakelaar type A in plaats van type B kan plaatsen – en of er een MID-meter is ingebouwd.

Het resultaat is ongelijk. Vijf van de tien vermelden duidelijk 6 mA DC-detectie of een ingebouwde DC-sensor; drie zeggen alleen „DC-beveiliging” zonder waarde; twee zeggen helemaal niets. Slechts één fabrikant, go-e, publiceert een stand-bywaarde.

Methodische noot

Bureauonderzoek uitgevoerd in oktober 2026; geen enkele laadpaal is geïnstalleerd of in de praktijk getest. De specificaties komen van pagina's en databladen van fabrikanten (KEBA, go-e, ABL, Elli, Ohme, Raedian) en, waar de fabrikantenpagina niet laadde (Fronius, Alfen, ChargeLine), van de productpagina's van The Mobility House, een Duitse speciaalzaak; de productlinks van die drie verwijzen naar die verkoper. Prijzen zijn prijzen van The Mobility House uit oktober 2026 (vaak verlaagd ten opzichte van een hogere catalogusprijs), behalve bij Elli, waar de fabrikantenprijs „vanaf € 759 inclusief verzending” is gebruikt. Onafhankelijk bewijs beperkt zich tot ADAC-tests die tussen november 2023 en december 2025 zijn gepubliceerd; in een aantal gevallen testte de ADAC een voorganger of een verwant model, wat we bij elk product vermelden. Resultaten van Stiftung Warentest zijn niet uit eerste hand geraadpleegd. We konden voor geen van de tien apparaten pagina's met gebruikersbeoordelingen openen, daarom staat de score voor gebruikerservaringen op een neutraal niveau en maakt die geen onderscheid tussen de producten. De prijzen omvatten geen installatie, aardlekschakelaar en installatieautomaat ervoor, bekabeling of melding bij de netbeheerder, die meestal door een installateur worden geregeld en meer kunnen kosten dan de goedkopere boxen. De Tesla Wall Connector is weggelaten omdat hij als apparaat van 22 kW wordt verkocht. De Duitse regels (§14a EnWG, melding) worden beschreven; regels in andere landen zijn niet onderzocht.

KEBA KeContact P40 (131.736) — product met de hoogste score 7.6BPR-score
Onze keuze KEBA KeContact P40 (131.736)

Sleutelparameter

Ingebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave

Ingebouwde 6 mA DC-detectie bepaalt of een goedkopere aardlekschakelaar type A vóór de laadpaal volstaat, en een MID-meter of de kWh-stand voor anderen telt. Waarden komen uit databladen en pagina’s van fabrikanten of, waar die niet laadden, van The Mobility House; waar niets vermeld staat, zeggen we dat.

Hoe wij scoren ↗

Gepubliceerd:
Bijgewerkt:
10geanalyseerde producten
Bureauonderzoek, oktober 2026omvang van de analyse
€0inkomsten van fabrikanten
  1. Hoogste score

    KEBA KeContact P40 (131.736)

    • Integrated RCCB Type A plus 6 mA DC detection (RDC-DD); meter not calibrated, MID only in dearer variants — published by KEBAIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave
    • € 959winkelprijs
    Details

    De best onderbouwde laadpaal in deze vergelijking: de ADAC gaf de P40 een 1,6 en riep hem in december 2025 uit tot testwinnaar, en KEBA bouwt zowel de aardlekschakelaar type A als de 6 mA DC-lekstroomdetectie in het apparaat in.

    • Hoogste score
    • Best getest
    • Klaar voor zonnepanelen
    • Ingebouwde aardlek
    • Sterke punten
    • ADAC-testwinnaar, cijfer 1,6 (december 2025)
    • RCCB type A en 6 mA DC-detectie ingebouwd
    • Ingebouwde 1-/3-fasenomschakeling voor zonne-overschot
    • OCPP 1.6, Modbus, REST-API, LAN, wifi, Bluetooth
    • Vaste kabel van 6 m en RFID
    • Zwakke punten
    • Meter in de 131.736 niet geijkt; MID-versies kosten € 1.010–1.059
    • ISO 15118 bij de standaard-P40 alleen optioneel
    • Geen stand-bywaarde op de geopende pagina’s
    • Grote behuizing: 221 × 476 × 142 mm, ca. 6,2 kg

    7.6 / 10redelijk

  2. Beste prijs-kwaliteit

    ABL eMH1 1W1101

    • Integrated RCD Type A 30 mA plus electronic DC detection ≥ 6 mA; no energy meter listed — published by ABLIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave
    • € 439winkelprijs
    Details

    Een bewust eenvoudige, in Duitsland gemaakte laadpaal waarvan het datablad zowel een ingebouwde aardlekschakelaar type A 30 mA als elektronische 6 mA DC-detectie noemt, voor ruim minder dan de helft van de prijs van de slimme boxen.

    • Beste prijs-kwaliteit
    • Ingebouwde aardlek
    • Zonder cloud
    • Made in Germany
    • Sterke punten
    • Ingebouwde aardlek type A 30 mA plus 6 mA DC-detectie
    • Volledig datablad: −25 tot 40 °C, IP54, 4,5 kg
    • ADAC-cijfer 2,1 voor een eMH1 (oktober 2024)
    • € 439 inclusief de beveiligingshardware
    • Sleutelschakelaar, geen account of cloud nodig
    • Zwakke punten
    • Geen energiemeter vermeld, dus geen MID-afrekening
    • Geen app, wifi, LAN of OCPP; alleen RS485
    • Geen fasenomschakeling of zonnemodus af fabriek
    • Geen stand-bywaarde of IK-klasse gepubliceerd

    7.5 / 10redelijk

  3. go-e Charger PRO 11 kW (CH-PRO-CABLE-011)

    • 6 mA DC and 20 mA AC detection; upstream RCD Type A 30 mA required; MID Class B meter (Eichrecht only in the PRO ME) — published by go-eIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave
    • € 1.099winkelprijs
    Details

    Het meest volledig gedocumenteerde apparaat hier, en het enige waarvan de fabrikant een stand-bywaarde (3,5 W), een IK-klasse en zowel AC- als DC-detectiedrempels publiceert.

    • Volledigste datablad
    • MID-meter
    • Laagste opgegeven stand-by
    • LTE ingebouwd
    • Sterke punten
    • Stand-by gepubliceerd: 3,5 W
    • 6 mA DC-detectie; aardlek type A ervoor volstaat
    • MID-meter klasse B inbegrepen
    • IP66 en IK08, −25 tot +40 °C
    • Wifi, LTE, ethernet, OCPP 1.6J, RFID
    • Zwakke punten
    • Geen onafhankelijke test van de PRO gevonden
    • Eichrecht alleen bij de PRO ME (€ 1.299)
    • ISO 15118 alleen hardwarematig voorbereid
    • Aardlek type A ervoor niet in de € 1.099 inbegrepen

    6.9 / 10acceptabel

  4. Elli Charger Connect 2 (11 kW)

    • 6 mA DC detection to IEC 62955; upstream RCD at least Type A; integrated meter not MID (MID only in the 22 kW Pro 2) — published by ElliIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave
    • € 759winkelprijs
    Details

    De laadpaal van de Volkswagen-groep, verkocht als Elli Charger Connect 2 en als VW ID. en Cupra Charger Connect 2; de installatiehandleiding is een van de weinige die IEC 62955 noemt voor de 6 mA DC-detectie.

    • Plug and Charge
    • Klaar voor zonnepanelen
    • EEBUS
    • Sterke punten
    • 6 mA DC-detectie volgens IEC 62955; aardlek type A ervoor
    • ISO 15118 Plug and Charge vermeld (VW-versie)
    • Laden met zonne-overschot en dynamische fasenomschakeling
    • EEBUS-interface en gepubliceerde §14a-verklaring
    • Vanaf € 759 inclusief verzending
    • Zwakke punten
    • Meter niet MID-gecertificeerd; MID alleen in de 22 kW Pro 2 vanaf € 1.099
    • Geen stand-by-, IK- of temperatuurgegevens gevonden
    • Vorige ID. Charger bij ADAC slechts 2,2 (2023)
    • Standaardgarantie twee jaar

    6.8 / 10acceptabel

  5. Lichtste

    go-e Charger Gemini 2.0 11 kW (CH-05-11-51)

    • DC protection module listed, threshold not stated on the pages we opened; meter uncalibrated — go-e / The Mobility HouseIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave
    • € 689winkelprijs
    Details

    Een lichte (1,84 kg) laadpaal met contactdoos, fasenomschakeling, simkaart met mobiele data en OCPP voor een middenprijs; de DC-beveiliging staat vermeld, de drempel niet.

    • Lichtste
    • Contactdoos
    • Klaar voor zonnepanelen
    • Sterke punten
    • Zeer licht: 1,84 kg
    • Fasenomschakeling, bereik 1,4–11 kW
    • Simkaart met mobiele data, OCPP 1.6, Modbus TCP, MQTT
    • IP65
    • € 689 bij The Mobility House
    • Zwakke punten
    • DC-drempel en aardlektype niet vermeld op de geopende pagina’s
    • Meter niet geijkt, geen MID
    • Alleen contactdoos: kabel niet vermeld
    • Geen stand-by- of garantiegegevens gevonden

    6.7 / 10acceptabel

  6. ChargeLine 11kW Home

    • “DC protection” listed without a mA value; MID meter included — The Mobility HouseIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave
    • € 899winkelprijs
    Details

    Een rijk uitgerust pakket – MID-meter, kabel van 7,5 m, simkaart, OCPP en hardwarematig voorbereide Plug and Charge – waarvan we de specificaties alleen op de pagina van de verkoper konden lezen.

    • MID-meter
    • Lange kabel
    • Load balancing
    • Sterke punten
    • MID-meter inbegrepen voor € 899
    • Vaste kabel van 7,5 m
    • Wifi, LAN, simkaart, OCPP 1.6, Modbus RTU/TCP
    • Ingebouwd load balancing
    • Drie jaar garantie
    • Zwakke punten
    • DC-beveiliging vermeld zonder mA-waarde of aardlektype
    • Alleen het Business-model getest door ADAC (2,1)
    • ISO 15118 alleen hardwarematig voorbereid
    • Geen datablad van de fabrikant gevonden; alleen gegevens van de verkoper

    6.6 / 10acceptabel

  7. Beste voor zonnepanelen

    Fronius Wattpilot Flex Pro 11 (C6E)

    • DC detection not stated on the page we opened; MID-certified meter described, but listed as not Eichrecht-calibrated — The Mobility HouseIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave
    • € 1.129winkelprijs
    Details

    De laadpaal van de zonne-energiespecialist: automatisch schakelen tussen één en drie fasen vanaf 1,38 kW, IP66 en een Pro-meter, uit een familie waarvan de voorganger in 2023 de ADAC-zonnetest won.

    • Beste voor zonnepanelen
    • Fasenomschakeling
    • IP66
    • Sterke punten
    • 1-/3-fasenomschakeling vanaf 1,38 kW voor zonne-overschot
    • Voorganger Wattpilot Home 11 J 2.0 kreeg ADAC-cijfer 1,6 (2023)
    • IP66, 4,1 kg
    • MID-gecertificeerde meter in de Pro
    • Wifi, OCPP 1.6, RFID, app
    • Zwakke punten
    • DC-detectie en aardlektype niet vermeld op de geopende pagina
    • Duurste 11 kW-apparaat hier: € 1.129
    • Meter niet geijkt volgens Eichrecht
    • Fabrikantenpagina laadde niet; alleen gegevens van de verkoper

    6.6 / 10acceptabel

  8. Alfen Eve Single S-line (904460587)

    • Integrated DC fault-current sensor; a Type A RCD suffices; MID meter included — The Mobility HouseIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave
    • € 889winkelprijs
    Details

    MID-meter, ingebouwde DC-sensor en §14a-sturing via contact, EMS of OCPP voor € 889 – maar een S-line kreeg in 2022 van de ADAC een 5,0 wegens veiligheidsgebreken.

    • MID-meter
    • Klaar voor §14a
    • Ingebouwde DC-sensor
    • Sterke punten
    • MID-meter inbegrepen
    • Ingebouwde DC-sensor: aardlek type A volstaat
    • §14a-sturing via contact, EMS of OCPP
    • LAN, wifi, simkaart, OCPP, Modbus TCP
    • Eve Single Pro-line DE kreeg ADAC-cijfer 1,9 (2025)
    • Zwakke punten
    • S-line kreeg van ADAC een 5,0 wegens veiligheidsgebreken (2022)
    • Drempel van de DC-sensor in mA niet vermeld
    • Kortste kabel hier: 5 m
    • Slechts twee jaar carry-in-garantie

    6.5 / 10acceptabel

  9. Ohme Home Pro MID (HP8-11EU-4G-BLMID-02)

    • DC fault-current detection not published on the pages we opened; MID-compliant meter — published by OhmeIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave
    • € 749winkelprijs
    Details

    Een compacte box met MID-meter, kabel van 8 m, 4G en slim laden op dynamische tarieven, maar Ohme noch de verkoper vermeldt hoe hij met DC-lekstromen omgaat.

    • Dynamische tarieven
    • MID-meter
    • Compact
    • Sterke punten
    • MID-conforme meter
    • Kabel van 8 m bij de HP8-versie
    • 4G-multinetwerksim, OCPP 1.6, Modbus TCP
    • Compact: 170 × 200 × 100 mm, 4 kg
    • §14a-conform en drie jaar garantie
    • Zwakke punten
    • DC-lekstroomdetectie niet gepubliceerd
    • Geen wifi of LAN vermeld
    • Geen onafhankelijke test van het EU-model gevonden
    • Geen stand-by- of temperatuurgegevens

    6.0 / 10acceptabel

  10. Raedian NORA 11 kW (9101000021122)

    • “DC protection” listed without a mA value; meter uncalibrated — The Mobility HouseIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave
    • € 379winkelprijs
    Details

    Het goedkoopste apparaat hier – € 379 met wifi, Bluetooth, RFID en OCPP – maar met de dunste gepubliceerde gegevens en geen onafhankelijke test.

    • Goedkoopste
    • Budgetkeuze
    • Ontbrekende gegevens
    • Sterke punten
    • Laagste prijs hier: € 379
    • Wifi, Bluetooth, RFID, OCPP, app
    • IP55
    • Fabrikant biedt versies met kabel en met contactdoos
    • Zwakke punten
    • DC-detectiedrempel en aardlektype niet vermeld
    • Meter niet geijkt, geen MID
    • Geen onafhankelijke test gevonden
    • Geen garantie-, stand-by- of temperatuurgegevens
uitstekend9.0 – 10maatstaf in zijn categorie
goed8.0 – 8.9kleine concessies, veilige keuze
redelijk7.0 – 7.9degelijk, maar achter de koplopers
acceptabel6.0 – 6.9duidelijke zwakte op één punt
zwakonder 6.0niet in de ranglijst gepubliceerd

Scores alleen binnen deze categorie vergelijkbaarSignificantiedrempel: ±0,15 pt

7.6 Ons oordeel

De KEBA KeContact P40 staat bovenaan omdat hij het beste onafhankelijke resultaat hier – ADAC-testwinnaar met een 1,6 in december 2025 – combineert met een duidelijk gepubliceerde ingebouwde RCCB type A en 6 mA DC-detectie. De ABL eMH1 is de beste koop: € 439 levert een datablad op dat een ingebouwde aardlek type A van 30 mA en DC-detectie bij 6 mA vermeldt, al heeft hij geen meter, app of OCPP. De go-e Charger PRO is het meest volledig gedocumenteerde apparaat en het enige met een gepubliceerd stand-byverbruik (3,5 W) en standaard een MID-meter, maar zonder onafhankelijke test. De Charger Connect 2 van Elli noemt IEC 62955 voor zijn 6 mA DC-detectie en voegt Plug and Charge toe. Verder naar beneden worden de gegevens dunner: Fronius, Ohme, ChargeLine, go-e's Gemini 2.0 en Raedian laten de DC-detectiedrempel weg of zeggen er niets over, en de Alfen S-line draagt een ADAC-veiligheidsonvoldoende uit 2022 waarvan we geen oplossing konden zien. Welke box je ook kiest, laat de installateur het type aardlekschakelaar ervoor bevestigen aan de hand van de installatiehandleiding en meld de laadpaal vóór installatie bij de netbeheerder.

Netregels

11 of 22 kW: melding, goedkeuring en §14a EnWG

Driefasig laden op 16 A geeft 3 × 230 V × 16 A ≈ 11 kW; 22 kW vraagt 32 A per fase. In Duitsland is het verschil evenzeer administratief als elektrisch. De ADAC-gids van 28 november 2025 stelt dat alle particuliere laadpalen vóór installatie bij de verantwoordelijke netbeheerder moeten worden gemeld, en dat laadpalen boven 11 kW daarnaast goedkeuring nodig hebben. De verantwoordelijkheid ligt bij wie de aansluiting gebruikt, ook al regelt de installateur meestal het papierwerk.

Sinds 1 januari 2024 gelden de regels van de Bundesnetzagentur op grond van §14a EnWG voor stuurbare verbruikers met een aansluitvermogen boven 4,2 kW, waaronder particuliere laadpalen. De netbeheerder mag ze bij congestie dimmen, maar moet minimaal 4,2 kW per apparaat overlaten, en mag in ruil daarvoor de aansluiting van een nieuwe particuliere lader niet meer weigeren of vertragen met een beroep op mogelijke lokale overbelasting. Eigenaren krijgen lagere nettarieven via een van drie modules: een vaste korting (module 1, € 110–190 per jaar afhankelijk van de regio), 40% korting op het netwerkverbruikstarief met een aparte meter (module 2) of tijdsafhankelijke nettarieven vanaf april 2025 (module 3, alleen combineerbaar met module 1).

Onderdeel11 kW22 kW
Stroom per fase16 A32 A
Netbeheerder (DE)MeldingMelding en goedkeuring
§14a EnWG (boven 4,2 kW)Van toepassingVan toepassing

Een auto laadt niet sneller dan zijn eigen boordlader toestaat, dus controleer het AC-laadvermogen van de auto voordat je voor 22 kW betaalt. Voor §14a-sturing vermelden Alfen, Elli en Ohme conformiteit of een interface (contact, EEBUS, OCPP); ABL's eMH1 noemt alleen RS485. De regels in andere EU-landen verschillen en zijn niet onderzocht.

Kernmaatstaf

6 mA DC-detectie en de aardlekschakelaar vóór de laadpaal

De lader van een auto kan een gladde DC-lekstroom veroorzaken die een gewone aardlekschakelaar type A „blind” kan maken. Er zijn twee oplossingen: een aardlekschakelaar type B ervoor, die duur is, of DC-lekstroomdetectie in de laadpaal die bij 6 mA DC uitschakelt, zodat een type A ervoor volstaat. KEBA noemt dit onderdeel een RDC-DD; de installatiehandleiding van Elli noemt de norm die het volgt, IEC 62955, en vereist minimaal een aardlek type A ervoor. Het datablad van ABL verwijst naar IEC 61851-1 Ed. 3 en IEC 60364-7-722.

LaadpaalDC-detectie volgens opgaveAardlek
KEBA P40RDC-DD, 6 mARCCB type A ingebouwd
ABL eMH1Elektronisch, ≥ 6 mAType A 30 mA ingebouwd
go-e PRO6 mA DC, 20 mA ACType A 30 mA ervoor
Elli Connect 26 mA, IEC 62955Minimaal type A ervoor
Alfen S-lineIngebouwde DC-sensorType A ervoor
ChargeLine, go-e Gemini 2.0, Raedian„DC-beveiliging”, zonder waardeNiet vermeld
Fronius Flex Pro 11, Ohme Home ProNiet vermeldNiet vermeld

Twee apparaten, KEBA en ABL, bouwen de type A-beveiliging zelf in; hoeveel beveiliging daarnaast in de meterkast komt, beslist de installateur volgens de lokale voorschriften. Waar een pagina alleen „DC-beveiliging” zegt, heeft de box zeer waarschijnlijk DC-detectie, maar zonder drempel kun je uit gepubliceerde gegevens niet afleiden of een aardlek type A is toegestaan. Daarom rekenen we een ontbrekende waarde als zwakte en niet als detail.

Meting

MID, Eichrecht en waarvoor de meter dient

Richtlijn 2014/32/EU, de Meetinstrumentenrichtlijn (MID), omvat meters voor actieve elektrische energie; de documentatie van Elli omschrijft de meter van de Pro 2 als conform MID 2014/32/EU. Een MID-meter geeft een gecertificeerde kWh-stand, wat telt als een werkgever het thuisladen van een leaseauto vergoedt of als je een betrouwbare registratie wilt voor module 2 van §14a. Het Duitse Eichrecht gaat verder en is nodig wanneer kWh aan derden worden verkocht; dat betekent meestal een aparte, duurdere variant.

LaadpaalMeter volgens opgave
go-e PROMID klasse B; Eichrecht alleen PRO ME (€ 1.299)
Alfen S-line, ChargeLine Home, Ohme Home Pro MIDMID
Fronius Flex Pro 11MID omschreven; niet geijkt volgens Eichrecht
KEBA P40 131.736Niet geijkt; MID-varianten € 1.010–1.059
Elli Connect 2Ingebouwd, geen MID; Pro 2 vanaf € 1.099
go-e Gemini 2.0, Raedian NORANiet geijkt
ABL eMH1Geen meter vermeld

Het woord „meter” op een specificatieblad betekent vaak een niet-geijkte interne meting die de app voedt. Die is prima om je verbruik in de gaten te houden, maar geldt voor niemand anders als bewijs. Heb je een afrekenbare waarde nodig, controleer dan of het exacte artikelnummer MID vermeldt – dezelfde modelnaam kan met en zonder voorkomen.

Slimme functies

Load balancing, zonne-overschot, fasenomschakeling, OCPP en ISO 15118

Zonne-overschot en fasenomschakeling. Bij een minimale stroom van 6 A trekken drie fasen nog altijd 3 × 230 V × 6 A ≈ 4,1 kW, dus op een bewolkte dag stopt een lader die alleen driefasig werkt of haalt hij stroom van het net. Omschakelen naar één fase verlaagt die drempel: The Mobility House noemt voor de Fronius Flex Pro 11 een bereik vanaf 1,38 kW en voor de go-e Gemini 2.0 vanaf 1,4 kW. KEBA vermeldt ingebouwde 1-/3-fasenomschakeling; Elli noemt dynamische fasenomschakeling bij de VW-versie. Ohme adverteert ingebouwd laden op zonne-overschot („Solar Boost”) zonder fasenomschakeling te noemen.

Load balancing. ChargeLine noemt ingebouwd load balancing; Alfen biedt §14a-sturing via contact, EMS of OCPP. De meeste andere vertrouwen op een externe meter of energiebeheersysteem dat niet in de prijs zit.

OCPP. OCPP koppelt een laadpaal aan een backend voor afrekening, bedrijfsvloten of apps van derden. Vijf fabrikanten noemen OCPP 1.6 of 1.6J (go-e, KEBA, Fronius, ChargeLine, Ohme); de productpagina van Elli noemt geen versie; Alfen en Raedian zeggen OCPP zonder versie; ABL's eMH1 heeft het niet.

ISO 15118. Met Plug and Charge identificeert de auto zich zonder pas of app. Alleen de Charger Connect 2 in VW-uitvoering staat er rechtstreeks mee vermeld. go-e PRO („hardware-ready”), ChargeLine („hardwarematig voorbereid”) en KEBA (optioneel) hangen af van toekomstige software of meerprijs. „Ready” betekent dat je het nog niet kunt gebruiken.

Vaste kabel of contactdoos. Negen van de tien hebben een vaste kabel, van 5 m (Alfen, Ohme standaard, Raedian) tot 8 m (Ohme HP8). De go-e Gemini 2.0 heeft een type 2-contactdoos, dus een kabel moet je apart kopen.

Marketing ontcijferd

Wat de specificatiebladen weglaten

„11 kW, instelbaar”. Elke box hier levert 11 kW; de formulering betekent alleen dat de installateur de stroom kan begrenzen, bijvoorbeeld om bij de huisaansluiting te passen. Over kwaliteit zegt het niets.

Stand-byverbruik. Een laadpaal staat het hele jaar aan. De ADAC heeft dit gemeten in de test van goedkope laadpalen van oktober 2024: 28,0 kWh per jaar voor de Webasto Pure II, 42,0 kWh voor de EM2GO en 52,6 kWh voor de Pracht Alpha Mono XT. Van onze tien publiceert alleen go-e een waarde, 3,5 W voor de PRO. Bij alle andere: „niet gepubliceerd”.

IP en IK. IP54 tot IP66 staat bij alle tien vermeld, dus alle staan te boek als geschikt voor buiten. Alleen go-e noemt een slagvastheid (IK08), wat telt op een openbare parkeerplaats of een oprit die je deelt met fietsen.

Temperatuur. Alleen ABL (−25 tot 40 °C) en go-e (−25 tot +40 °C) publiceren een werkbereik.

„Testwinnaar”. Controleer welke test en welk model. De ADAC beoordeelde de Fronius Wattpilot Home 11 J 2.0 (2023) en de go-e HOMEfix (2022), niet hun huidige opvolgers in deze lijst, en het ChargeLine-cijfer hoort bij het Business-model.

Prijs. Geen van de prijzen omvat installatie, aardlekschakelaar en installatieautomaat ervoor, bekabeling of de melding bij de netbeheerder. Bij een goedkope box kan dat meer kosten dan de lader zelf. Ook een beveiligingstest telt: in de ADAC-test van december 2025 kreeg één laadpaal een 5,0 wegens IT-beveiligingsgebreken, een onderwerp dat de meeste productpagina's negeren.

Methodiek

Hoe deze score is opgebouwd

De score is het gemiddelde van vier deelscores — elk weegt even zwaar en elk berust op een genoemde bron. De volledige procedure staat in de methodiek.

  1. 01Samenstelling en specificatie

    Opgegeven samenstelling en specificatie: werkzame stoffen en hun concentraties, energieklassen, normen, technische parameters — en wat de fabrikant onvermeld laat.

  2. 02Bewijs en onderzoek

    Toetsing van de claims van de fabrikant aan externe bronnen: laboratoriumrapporten, brancheonderzoek, veiligheidsinformatiebladen, certificaten en besluiten van toezichthouders.

  3. 03Ervaringen van gebruikers

    Analyse van geverifieerde beoordelingen die na langdurig gebruik zijn geschreven, samen met terugkerende storingsmeldingen voor het model of de serie.

  4. 04Kosten en waarde

    De prijs afgezet tegen wat het product daadwerkelijk levert, plus de kosten die later volgen — verbruiksartikelen, energie, onderhoud, abonnementen — over de levensduur die voor de categorie gebruikelijk is.

FAQ

Veelgestelde vragen

Heb ik voor een laadpaal van 11 kW een aardlekschakelaar type B nodig?

Niet als de laadpaal ingebouwde 6 mA DC-lekstroomdetectie heeft: dan volstaat een type A ervoor, zoals go-e en Elli uitdrukkelijk vermelden. KEBA en ABL bouwen bovendien een type A-beveiliging in. Waar een fabrikant de DC-drempel niet publiceert, moet de installateur de handleiding controleren.

Heeft een laadpaal van 11 kW in Duitsland goedkeuring nodig?

Hij moet vóór installatie bij de netbeheerder worden gemeld; volgens de ADAC hebben alleen laadpalen boven 11 kW daarnaast goedkeuring nodig.

Wat betekent §14a EnWG voor mijn laadpaal?

Sinds 1 januari 2024 zijn particuliere laders boven 4,2 kW stuurbare apparaten: de netbeheerder mag ze bij congestie dimmen tot niet minder dan 4,2 kW, mag de aansluiting niet weigeren wegens overbelasting, en je krijgt lagere nettarieven via module 1, 2 of 3.

Is een MID-meter de meerprijs waard?

Alleen als iemand anders op de meterstand vertrouwt, bijvoorbeeld een werkgever die een leaseauto vergoedt, of bij een apart gemeten tarief. Voor je eigen overzicht volstaat een niet-geijkte meter.

Is 22 kW thuis beter dan 11 kW?

Alleen als je auto 22 kW AC accepteert en je aansluiting 32 A per fase toestaat. In Duitsland heeft een box van 22 kW bovendien goedkeuring van de netbeheerder nodig, niet alleen een melding.

Is installatie inbegrepen in de prijzen?

Nee. Alle prijzen gelden voor de laadpaal alleen; installateur, aardlekschakelaar, installatieautomaat, bekabeling en melding bij het net komen erbij.

Wat betekent ISO 15118 „ready”?

Het betekent dat de hardware is voorbereid op Plug and Charge, maar dat de functie afhangt van toekomstige software of een upgrade. Van de tien vermeldt alleen de Charger Connect 2 in VW-uitvoering Plug and Charge als functie.

Waarom staat de Tesla Wall Connector niet in deze ranking?

Hij wordt verkocht als apparaat tot 22 kW en past daarom niet in een vergelijking van 11 kW-laders.

Bronnen

Documenten en normen

  1. 1. ADAC – Wallboxen für Dienstwagen im Test (11.12.2025) — https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/laden/wallboxen-fuer-dienstwagen-test/
  2. 2. ADAC – Wallboxen für Photovoltaik-Anlagen im Test (31.10.2023) — https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/laden/wallbox-photovoltaik-anlagen-test/
  3. 3. ADAC – Günstige Wallboxen im Test (29.10.2024) — https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/laden/guenstige-wallboxen-test/
  4. 4. ADAC – Wallboxen der Autohersteller im Test (02.11.2023) — https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/laden/wallboxen/
  5. 5. ADAC – Wallbox anmelden (28.11.2025) — https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/laden/wallbox-anmelden/
  6. 6. Bundesnetzagentur – Steuerbare Verbrauchseinrichtungen (§14a EnWG) — https://www.bundesnetzagentur.de/DE/Vportal/Energie/SteuerbareVBE/start.html
  7. 7. §14a EnWG (dejure.org) — https://dejure.org/gesetze/EnWG/14a.html
  8. 8. KEBA – KeContact P40 overview — https://www.keba.com/en/emobility/products/ac-charging-stations/p40/kecontact-p40-overview
  9. 9. The Mobility House – KEBA KeContact P40 131.736 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/keba-kecontact-p40-131-736-wallbox.html
  10. 10. The Mobility House – Ladestationen (price listing incl. go-e PRO, KEBA MID variants) — https://www.mobilityhouse.com/de_de/ladestationen.html
  11. 11. go-e – Charger PRO datasheet — https://go-e.com/fileadmin/Support/Anleitungen/Englisch/go-e-charger-pro-datasheet.pdf
  12. 12. go-e – Charger PRO — https://go-e.com/en/products/go-e-charger-pro
  13. 13. go-e – Charger Gemini 2.0 — https://go-e.com/en/products/go-e-charger-gemini-2-0
  14. 14. The Mobility House – go-e Charger Gemini 2.0 CH-05-11-51 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/go-e-charger-gemini-2-0-ch-05-11-51-wallbox.html
  15. 15. ABL – eMH1 1W1101 datasheet — https://www.ablmobility.de/global/downloads/datenblaetter/emh1/eMH1_DE/ABL_1W1101_DE.pdf
  16. 16. The Mobility House – ABL eMH1 1W1101 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/abl-wallbox-emh1-1w1101.html
  17. 17. Elli – Wallbox (Charger 2) — https://www.elli.eco/de/privatkunden/produkte/wallbox
  18. 18. Elli – Charger 2 installation manual v1.1.2 — https://www.elli.eco/media/pages/downloads/charger2-installation-manual/5b98a8cc4b-1776426279/charger_2_installation_manual_digital_v1.1.2.pdf
  19. 19. The Mobility House – VW ID. Charger Connect 2 139915003 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/elli-vw-id-139915003-wallbox.html
  20. 20. The Mobility House – Fronius Wattpilot Flex Pro 11 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/fronius-c6e-wattpilot-flex-pro-11-4-240-171-wallbox.html
  21. 21. The Mobility House – Alfen Eve Single S-line — https://www.mobilityhouse.com/de_de/alfen-eve-single-s-line-904460587-4917-wallbox.html
  22. 22. The Mobility House – ChargeLine 11kW Home — https://www.mobilityhouse.com/de_de/chargeline-home-wallbox.html
  23. 23. Ohme – Home Pro MID (DE) — https://ohme-ev.com/de/produkt/ohme-home-pro-mid/
  24. 24. The Mobility House – Ohme Home Pro HP8-11EU-4G-BLMID-02 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/ohme-home-hp8-11eu-4g-blmid-02-wallbox.html
  25. 25. The Mobility House – Raedian NORA 9101000021122 — https://www.mobilityhouse.com/de_de/raedian-nora-9101000021122-wallbox.html

Uitgangspunten

De fabrikant beweert.
Wij controleren wat het bewijs zegt.

Elke ranglijst volgt hetzelfde protocol: analyse van samenstelling en specificatie, toetsing van claims aan beschikbaar onderzoek, doorlichting van geverifieerde gebruikersreviews en beoordeling van de prijs tegenover wat het product werkelijk levert.

Geen gesponsorde inhoud · geen betaalde plaatsingen