7Plaats 07 van 10 · Thuislaadpalen 11 kW

Fronius Wattpilot Flex Pro 11 (C6E)

De laadpaal van de zonne-energiespecialist: automatisch schakelen tussen één en drie fasen vanaf 1,38 kW, IP66 en een Pro-meter, uit een familie waarvan de voorganger in 2023 de ADAC-zonnetest won.

Fronius Wattpilot Flex Pro 11 (C6E) — productfoto 6.6BPR-score
acceptabel
  1. € 1.129Prijs
  2. DC detection not stated on the page we opened; MID-certified meter described, but listed as not Eichrecht-calibrated — The Mobility HouseIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgave
  3. 7 van 10in Thuislaadpalen 11 kW
  4. 6.6BPR-score 0–10

Review

Wat dit product is

Geschreven na de analyse, uit dezelfde bronnen waarop de score berust: de documentatie van de fabrikant, beschikbaar onderzoek en geverifieerde gebruikersreviews.

De Wattpilot Flex Pro 11 is bedoeld voor huishoudens met een Fronius-omvormer of een grote zonne-installatie die vooral op overschot willen laden. The Mobility House noemt hem voor € 1.129 (verlaagd van € 1.299) met 11 kW instelbaar, driefasig, automatisch schakelen tussen één en drie fasen over 1,38–11 kW, een Eco-modus voor laden met voorrang voor zonnestroom, wifi, OCPP 1.6, RFID en app, een type 2-kabel van 6 m, IP66, 325 × 195 × 105 mm en 4,1 kg. De Pro wordt omschreven met een MID-gecertificeerde meter, terwijl dezelfde vermelding de meter als „ungeeicht” aanduidt, dus niet geijkt volgens het Duitse Eichrecht.

Het bewijs komt van de voorganger: in de ADAC-test van laadpalen voor zonne-installaties van oktober 2023 kreeg de Fronius Wattpilot Home 11 J 2.0 een 1,6, het beste resultaat in die test. De Flex-generatie is voor zover wij konden zien niet door de ADAC getest.

Wat ontbreekt: de pagina van de verkoper noemt geen DC-lekstroomdetectie of vereist aardlektype, en de eigen Flex-pagina's van Fronius laadden bij ons niet. Er waren geen stand-by-, temperatuur- of garantiegegevens. Het is de duurste 11 kW-box in deze lijst.

Technische gegevens

Specificatie

Waarden uit de documentatie van de fabrikant, getoetst aan beschikbare externe bronnen. Wat wij niet konden bevestigen, is gemarkeerd als opgave van de fabrikant.

Power
11 kW configurable, three-phase
Charging range
1.38–11 kW with 1-/3-phase switching
Connector
Type 2, 6 m tethered cable
Residual-current detection
Not stated
Energy meter
MID (Pro), not Eichrecht-calibrated
Interfaces
Wifi, RFID, app
OCPP
1.6
Protection rating
IP66
Dimensions
325 × 195 × 105 mm
Weight
4.1 kg
Vermogen
11 kW instelbaar, driefasig
Laadbereik
1,38–11 kW met 1-/3-fasenomschakeling
Aansluiting
Type 2, vaste kabel van 6 m
Lekstroomdetectie
Niet vermeld
Energiemeter
MID (Pro), niet geijkt volgens Eichrecht
Beschermingsgraad
IP66
Afmetingen
325 × 195 × 105 mm
Gewicht
4,1 kg

Deelscores

Waar de score
vandaan komt.

Vier onderdelen met gelijk gewicht, elk op een schaal van 0–10 en elk gebaseerd op een genoemde bron. De totaalscore is hun gemiddelde — de volledige procedure staat in de methodiek.

  1. Samenstelling en specificatie6.0

    Opgegeven samenstelling en specificatie: werkzame stoffen en hun concentraties, energieklassen, normen, technische parameters — en wat de fabrikant onvermeld laat.

  2. Bewijs en onderzoek7.0

    Toetsing van de claims van de fabrikant aan externe bronnen: laboratoriumrapporten, brancheonderzoek, veiligheidsinformatiebladen, certificaten en besluiten van toezichthouders.

  3. Ervaringen van gebruikers6.5

    Analyse van geverifieerde beoordelingen die na langdurig gebruik zijn geschreven, samen met terugkerende storingsmeldingen voor het model of de serie.

  4. Kosten en waarde6.8

    De prijs afgezet tegen wat het product daadwerkelijk levert, plus de kosten die later volgen — verbruiksartikelen, energie, onderhoud, abonnementen — over de levensduur die voor de categorie gebruikelijk is.

Totaalscore = gemiddelde van vier deelscoresSignificantiedrempel: ±0,15 pt

Wat ons beviel

  • 1-/3-fasenomschakeling vanaf 1,38 kW voor zonne-overschot
  • Voorganger Wattpilot Home 11 J 2.0 kreeg ADAC-cijfer 1,6 (2023)
  • IP66, 4,1 kg
  • MID-gecertificeerde meter in de Pro
  • Wifi, OCPP 1.6, RFID, app

Goed om te weten

  • DC-detectie en aardlektype niet vermeld op de geopende pagina
  • Duurste 11 kW-apparaat hier: € 1.129
  • Meter niet geijkt volgens Eichrecht
  • Fabrikantenpagina laadde niet; alleen gegevens van de verkoper
6.6 Acceptabel Plaats 07 van 10 · Thuislaadpalen 11 kW

Vergelijking

Hoe het presteert
binnen de categorie

Alle waarden komen uit dezelfde analyse en zijn alleen vergelijkbaar binnen de categorie Thuislaadpalen 11 kW.

Vergelijking met de koplopers van de categorie
ProductScoreIngebouwde 6 mA DC-detectie en MID-meter, volgens opgavePrijs
KeContact P40 (131.736)Hoogste score 7.6Integrated RCCB Type A plus 6 mA DC detection (RDC-DD); meter not calibrated, MID only in dearer variants — published by KEBA € 959
Wattpilot Flex Pro 11 (C6E)Dit product 6.6DC detection not stated on the page we opened; MID-certified meter described, but listed as not Eichrecht-calibrated — The Mobility House € 1.129
Gemiddelde van de categorie10 geanalyseerde producten 6.7——

FAQ

Veelgestelde vragen

Kan de Wattpilot Flex op een klein zonne-overschot laden?

The Mobility House noemt automatisch schakelen tussen één en drie fasen over 1,38–11 kW, waardoor hij bij een klein overschot eenfasig kan beginnen.

Is de Wattpilot Flex door de ADAC getest?

Voor zover wij konden zien niet. De ADAC gaf zijn voorganger, de Wattpilot Home 11 J 2.0, in oktober 2023 een 1,6.

Uitgangspunten

De fabrikant beweert.
Wij controleren wat het bewijs zegt.

Elke ranglijst volgt hetzelfde protocol: analyse van samenstelling en specificatie, toetsing van claims aan beschikbaar onderzoek, doorlichting van geverifieerde gebruikersreviews en beoordeling van de prijs tegenover wat het product werkelijk levert.

Geen gesponsorde inhoud · geen betaalde plaatsingen