7Miejsce 07 z 10 · Domowe ładowarki EV 11 kW

Fronius Wattpilot Flex Pro 11 (C6E)

Wallbox specjalisty od fotowoltaiki: automatyczne przełączanie między jedną a trzema fazami od 1,38 kW, IP66 i licznik w wersji Pro – z rodziny, której poprzednik wygrał test PV ADAC w 2023 r.

Fronius Wattpilot Flex Pro 11 (C6E) — zdjęcie produktu 6.6wynik BPR
akceptowalny
  1. 4 821 złCena
  2. DC detection not stated on the page we opened; MID-certified meter described, but listed as not Eichrecht-calibrated — The Mobility HouseZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
  3. 7 z 10w kategorii Domowe ładowarki EV 11 kW
  4. 6.6wynik BPR 0–10

Recenzja

Czym jest ten produkt

Tekst powstał po analizie, na podstawie tych samych źródeł co ocena: dokumentacji producenta, dostępnych badań i zweryfikowanych opinii właścicieli.

Wattpilot Flex Pro 11 jest dla gospodarstw z falownikiem Fronius lub dużą instalacją PV, które chcą ładować głównie nadwyżką. The Mobility House wycenia go na 1129 € (obniżka z 1299 €) i podaje 11 kW z konfiguracją, trzy fazy, automatyczne przełączanie między jedną a trzema fazami w zakresie 1,38–11 kW, tryb Eco do ładowania z priorytetem energii słonecznej, Wi-Fi, OCPP 1.6, RFID i aplikację, przewód typu 2 o długości 6 m, IP66, 325 × 195 × 105 mm i 4,1 kg. Wersja Pro ma według opisu licznik z certyfikatem MID, a ta sama oferta określa licznik jako „ungeeicht”, czyli bez legalizacji według niemieckiego Eichrecht.

Dowody dotyczą poprzednika: w teście wallboxów do fotowoltaiki ADAC z października 2023 r. Fronius Wattpilot Home 11 J 2.0 otrzymał ocenę 1,6, najlepszy wynik w tym teście. O ile mogliśmy sprawdzić, generacja Flex nie była testowana przez ADAC.

Czego brakuje: strona sprzedawcy nie podaje detekcji prądu upływu DC ani wymaganego typu RCD, a własne strony Fronius dla serii Flex nie załadowały się u nas. Nie było danych o czuwaniu, temperaturze ani gwarancji. To najdroższy wallbox 11 kW na tej liście.

Dane techniczne

Specyfikacja

Wartości z dokumentacji producenta, sprawdzone w dostępnych źródłach zewnętrznych. Czego nie udało się potwierdzić, oznaczamy jako deklarację.

Power
11 kW configurable, three-phase
Charging range
1.38–11 kW with 1-/3-phase switching
Connector
Type 2, 6 m tethered cable
Residual-current detection
Not stated
Energy meter
MID (Pro), not Eichrecht-calibrated
Interfaces
Wi-Fi, RFID, app
OCPP
1.6
Protection rating
IP66
Dimensions
325 × 195 × 105 mm
Weight
4.1 kg
Moc
11 kW z konfiguracją, trójfazowo
Zakres ładowania
1,38–11 kW z przełączaniem 1/3 fazy
Złącze
Typ 2, przewód 6 m na stałe
Detekcja prądu różnicowego
Nie podano
Licznik energii
MID (Pro), bez legalizacji Eichrecht
Interfejsy
Wi-Fi, RFID, aplikacja
Stopień ochrony
IP66
Wymiary
325 × 195 × 105 mm
Masa
4,1 kg

Oceny składowe

Skąd bierze się
ta ocena.

Cztery składowe o równej wadze, każda w skali 0–10 i każda oparta na wskazanym źródle. Ocena ogólna to ich średnia — pełną procedurę opisuje metodologia.

  1. Skład i specyfikacja6.0

    Deklarowany skład i specyfikacja: substancje aktywne i ich stężenia, klasy energetyczne, normy, parametry techniczne — oraz to, o czym producent nie mówi.

  2. Dowody i badania7.0

    Weryfikacja deklaracji producenta w źródłach zewnętrznych: raporty laboratoryjne, testy branżowe, karty charakterystyki, certyfikaty i decyzje organów nadzoru.

  3. Opinie użytkowników6.5

    Analiza zweryfikowanych opinii pisanych po dłuższym używaniu, wraz z powtarzającymi się zgłoszeniami usterek danego modelu lub serii.

  4. Koszt i wartość6.8

    Cena zestawiona z tym, co produkt faktycznie daje, oraz koszty ponoszone później — materiały eksploatacyjne, energia, serwis, abonamenty — w okresie typowym dla kategorii.

Ocena ogólna = średnia czterech ocen składowychPróg istotności: ±0,15 pkt

Co nam się podobało

  • Przełączanie 1/3 fazy od 1,38 kW dla nadwyżki PV
  • Poprzednik Wattpilot Home 11 J 2.0 z oceną ADAC 1,6 (2023)
  • IP66, 4,1 kg
  • Licznik z certyfikatem MID w wersji Pro
  • Wi-Fi, OCPP 1.6, RFID, aplikacja

Warto wiedzieć

  • Detekcja DC i typ RCD nie podane na otwartej stronie
  • Najdroższe urządzenie 11 kW w zestawieniu: 1129 €
  • Licznik bez legalizacji Eichrecht
  • Strona producenta się nie załadowała; tylko dane sprzedawcy
6.6 Akceptowalny Miejsce 07 z 10 · Domowe ładowarki EV 11 kW

Porównanie

Jak wypada
na tle kategorii

Wszystkie wartości pochodzą z tej samej analizy i są porównywalne wyłącznie w kategorii Domowe ładowarki EV 11 kW.

Porównanie z liderami kategorii
ProduktWynikZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producentaCena
KeContact P40 (131.736)Najwyższy wynik 7.6Integrated RCCB Type A plus 6 mA DC detection (RDC-DD); meter not calibrated, MID only in dearer variants — published by KEBA 4 095 zł
Wattpilot Flex Pro 11 (C6E)Ten produkt 6.6DC detection not stated on the page we opened; MID-certified meter described, but listed as not Eichrecht-calibrated — The Mobility House 4 821 zł
Średnia kategoriiprzeanalizowanych produktów: 10 6.7——

FAQ

Najczęstsze pytania

Czy Wattpilot Flex potrafi ładować przy małej nadwyżce PV?

The Mobility House podaje automatyczne przełączanie między jedną a trzema fazami w zakresie 1,38–11 kW, co pozwala zacząć ładowanie przy małej nadwyżce w trybie jednofazowym.

Czy Wattpilot Flex był testowany przez ADAC?

O ile mogliśmy sprawdzić, nie. ADAC ocenił jego poprzednika, Wattpilot Home 11 J 2.0, na 1,6 w październiku 2023 r.

Zasady

Producent deklaruje.
My sprawdzamy, co mówią dowody.

Każdy ranking powstaje według tego samego protokołu: analiza składu i specyfikacji, weryfikacja deklaracji w dostępnych badaniach, przegląd zweryfikowanych opinii właścicieli i ocena ceny wobec tego, co produkt faktycznie daje.

Bez treści sponsorowanych · bez płatnych miejsc w rankingu