10Miejsce 10 z 10 · Domowe ładowarki EV 11 kW
Raedian NORA 11 kW (9101000021122)
Najtańsze urządzenie w zestawieniu – 379 € z Wi-Fi, Bluetooth, RFID i OCPP – ale z najskromniejszymi opublikowanymi danymi i bez niezależnego testu.
5.9wynik BPR
- 1 618 złCena
- “DC protection” listed without a mA value; meter uncalibrated — The Mobility HouseZintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta
- 10 z 10w kategorii Domowe ładowarki EV 11 kW
- 5.9wynik BPR 0–10
Recenzja
Czym jest ten produkt
Tekst powstał po analizie, na podstawie tych samych źródeł co ocena: dokumentacji producenta, dostępnych badań i zweryfikowanych opinii właścicieli.
NORA jest dla kupujących z napiętym budżetem, którzy mimo to chcą sterowania aplikacją i OCPP. The Mobility House wycenia ją na 379 € (obniżka z 549 €) i podaje 11 kW z konfiguracją, trzy fazy, przewód typu 2 o długości 5 m, „zabezpieczenie DC”, zintegrowany licznik bez legalizacji, Wi-Fi, Bluetooth, OCPP, RFID i aplikację, IP55 oraz ok. 6 kg. Własna strona Raedian wymienia wersje 7, 11 i 22 kW, warianty z przewodem na stałe lub z gniazdem, podłączenie na stałe lub przez CEE oraz łączność Wi-Fi, BLE, 4G (eSIM) i LoRa, bez podania wersji OCPP.
Danych brakuje tam, gdzie to ważne. Żadna ze stron nie podaje progu detekcji DC ani typu RCD przed ładowarką, nie ma licznika MID, okresu gwarancji, poboru w czuwaniu ani zakresu temperatur, a wymiary podane przez sprzedawcę (86 × 168 × 260 mm) wydają się nieprawdopodobnie płytkie jak na wallbox i mogą być podane w innej kolejności. Nie znaleźliśmy testu ADAC ani innego niezależnego testu.
W tej cenie jest o 60 € tańsza od kolejnego najtańszego urządzenia, ale kupujesz w dużej mierze na zaufanie; sprawdź kartę katalogową z instalatorem.
Dane techniczne
Specyfikacja
Wartości z dokumentacji producenta, sprawdzone w dostępnych źródłach zewnętrznych. Czego nie udało się potwierdzić, oznaczamy jako deklarację.
- Power
- 11 kW configurable, three-phase
- Connector
- Type 2, 5 m tethered cable
- Residual-current detection
- DC protection (value not stated)
- Energy meter
- Integrated, uncalibrated
- Connectivity
- Wi-Fi, Bluetooth (maker also lists 4G and LoRa)
- Protocols
- OCPP (version not stated)
- Access control
- RFID, app
- Protection rating
- IP55
- Weight
- approx. 6 kg
- Moc
- 11 kW z konfiguracją, trójfazowo
- Złącze
- Typ 2, przewód 5 m na stałe
- Detekcja prądu różnicowego
- Zabezpieczenie DC (wartość nie podana)
- Licznik energii
- Zintegrowany, bez legalizacji
- Łączność
- Wi-Fi, Bluetooth (producent wymienia też 4G i LoRa)
- Protokoły
- OCPP (wersja nie podana)
- Kontrola dostępu
- RFID, aplikacja
- Stopień ochrony
- IP55
- Masa
- ok. 6 kg
Oceny składowe
Skąd bierze się
ta ocena.
Cztery składowe o równej wadze, każda w skali 0–10 i każda oparta na wskazanym źródle. Ocena ogólna to ich średnia — pełną procedurę opisuje metodologia.
Co nam się podobało
- Najniższa cena w zestawieniu: 379 €
- Wi-Fi, Bluetooth, RFID, OCPP, aplikacja
- IP55
- Producent oferuje wersje z przewodem i z gniazdem
Warto wiedzieć
- Próg detekcji DC i typ RCD nie podane
- Licznik bez legalizacji, brak MID
- Nie znaleziono niezależnego testu
- Brak danych o gwarancji, czuwaniu i temperaturze
Porównanie
Jak wypada
na tle kategorii
Wszystkie wartości pochodzą z tej samej analizy i są porównywalne wyłącznie w kategorii Domowe ładowarki EV 11 kW.
| Produkt | Wynik | Zintegrowana detekcja DC 6 mA i licznik MID według danych producenta | Cena |
|---|---|---|---|
| KeContact P40 (131.736)Najwyższy wynik | 7.6 | Integrated RCCB Type A plus 6 mA DC detection (RDC-DD); meter not calibrated, MID only in dearer variants — published by KEBA | 4 095 zł |
| NORA 11 kW (9101000021122)Ten produkt | 5.9 | “DC protection” listed without a mA value; meter uncalibrated — The Mobility House | 1 618 zł |
| Średnia kategoriiprzeanalizowanych produktów: 10 | 6.7 | — | — |
FAQ
Najczęstsze pytania
Kto produkuje Raedian NORA?
Raedian, który w ofercie The Mobility House podaje adres we Frankfurcie nad Menem; na własnej stronie wymienia NORA w wersjach 7, 11 i 22 kW.
Czy Raedian NORA jest bezpieczna z RCD typu A?
Otwarte strony wymieniają zabezpieczenie DC, ale nie podają progu 6 mA ani wymaganego typu RCD, więc trzeba to potwierdzić z instalatorem.
Z tego samego rankingu
Inne produkty w kategorii Domowe ładowarki EV 11 kW.
Ten sam protokół, ten sam kluczowy parametr, ten sam zestaw źródeł.
-
Nr 017.6/ 10
KeContact P40 (131.736)
Wallbox z najmocniejszymi dowodami w tym zestawieniu: ADAC ocenił P40 na 1,6 i w grudniu 2025…
-
Nr 027.5/ 10
eMH1 1W1101
Celowo prosty wallbox produkowany w Niemczech, którego karta katalogowa wymienia zarówno…
-
Nr 036.9/ 10
Charger PRO 11 kW (CH-PRO-CABLE-011)
Najpełniej udokumentowane urządzenie w zestawieniu i jedyne, którego producent publikuje pobór…
-
Nr 046.8/ 10
Charger Connect 2 (11 kW)
Wallbox grupy Volkswagen, sprzedawany jako Elli Charger Connect 2 oraz VW ID. i Cupra Charger…